L’Ajuntament modificarà les ordenances per enterrar el monopoli funerari

El govern municipal està enllestint una nova normativa que flexibilitza les condicions per tal que altres empreses funeràries operin al municipi i espera que els ciutadans es beneficiïn d’aquesta competència.

L'entrada al tanatori de Sant boi, propietat de l'empresa Áltima // Marc Pidelaserra

L’entrada al tanatori de Sant boi, propietat de l’empresa Áltima // Marc Pidelaserra

“Lucrar-se amb una situació de dificultat de les persones és immoral”, diu amb contundència el primer tinent d’alcalde de Sant Boi, José Ángel Carcelén. “Per això abans de les vacances d’estiu volem aprovar les noves ordenances municipals per protegir als consumidors”, afegeix. L’Ajuntament ja té preparat un canvi de normativa que té per objectiu facilitar que altres empreses funeràries operin al municipi i, així, promoure més competència en aquest àmbit. Aquesta era una de les reivindicacions que va fer en aquest diari José Luís Manzano, president de l’associació Funerarias Abusos No.

Carcelén explica que després de reunir-se amb l’associació van posar-se a treballar en un canvi de normativa que eliminés gran part de les condicions que existien fins ara per tal que una empresa funerària pugui operar al municipi. Les noves ordenances preveuen no exigir ni fiança econòmica, ni obligatorietat de tenir un tanatori, ni una flota de cotxes determinada.

Amb aquestes mesures, el consistori espera que s’instal·lin més empreses al municipi i, quan passi això, es compromet a elaborar un catàleg de serveis i preus per oferir als ciutadans que precisin d’un enterrament.

Les principals modificacions

Sant Boi Diari ha tingut accés a l’esborrany de les noves ordenances municipals, que s’adapten a la legislació vigent. Es preveuen canvis importants en la regulació dels serveis funeraris, entre ells que qualsevol empresa funerària acreditada en un municipi podrà operar en qualsevol altre sense autorització expressa de cada Ajuntament. A més, no s’exigirà solvència econòmica ni fiances més enllà de les adequades a la prestació dels serveis. Això també suposa l’eliminació dels requisits difícilment assumibles per una petita funerària de personal, flota de vehicles i instal·lacions existents fins ara.

El consistori explica que amb aquestes modificacions es facilita que en un sol servei funerari es puguin contractar fins a cinc empreses diferents. Normalment es fa en un paquet conjunt, però hi ha cinc aspectes relacionats amb un enterrament que poden ser donats per alguna empresa únicament especialitzada en un d’ells:

 • Servei de recollida (del domicili de defunció al tanatori)
 • Servei de lloguer de la sala de vetlla
 • Servei de conducció o trasllat (del tanatori al cementiri o crematori)
 • Servei de crematori o cementiri
 • Serveis complementaris: corones, esqueles, recordatoris, persona que oficia el comiat, etc.

L’Ajuntament espera que amb el nou sistema el cost dels funerals s’adapti a la mitjana espanyola atesa que hi haurà molta més competència on fins ara pràcticament només hi operava l’empresa Áltima. José Ángel Carcelén ha confirmat que una altra gran empresa del sector, Mémora, ha manifestat el seu interès en instal·lar-se al municipi. El tinent d’alcalde també assegura que es posarà en contacte amb l’associació Funerarias Abusos No per explicar-los aquests canvis normatius i deixa clar que estan oberts a més propostes per incloure en les ordenances.

Recomanacions personalitzades

  3 comments for “L’Ajuntament modificarà les ordenances per enterrar el monopoli funerari

 1. José Luis Manzano Vargas
  15/06/2016 at 17:59

  Desde la Asociacion Contra Abusos Funerarios, nos parece ESTUPENDA la propuesta del Sr. Carcelén además queremos aprovechar el proceso para introducir algunas propuestas de información a los usuarios, que serán muy útiles, desde obligar a los Hospitales y Geriátricos la entrega de un GUÍA INFORMATIVA, con todas las posibilidades funerarias, de esta forma eliminamos las comisiones y a las funerarias un catálogo de servicios funerarios.
  Vamos a estudiar la propuesta del Sr. Carcelén y sin olvidarnos de ICV Sr Puigdengolas y Alba por su apoyo en acompañarnos al Parlament de Catalunya para enseñar nuestra propuesta. Gracias y seguro que salen unas Ordenanzas para los ciudadanos, Seguro que vendrán MEMORA, pero van a venir muchas más.
  El día 22 a las 09 horas tenemos una reunión y vamos a trabajar, Sant Boi esta pagando un sobrecoste en cada servicio funerario de un mínimo 2.655 euros, siendo al año de 861.548 €, desde que las Ordenanzas incumplen la normativa Catalana y europea. Fuera de Catalunya un servicio funerario básico cuesta 1.200 euros, el premiun 1.500 y el de lujo 1.700 euros aquí una BARBARIDAD ABUSIVA

 2. José Luis Manzano Vargas
  15/06/2016 at 21:29

  Asociación Contra Abusos Funerarios.
  La funeraria Altima tendra que compartir el negocio funerario con la funeraria Memora y muchas pequeñas funerarias que están deseando instalarse en Sant Boi de Llobregat, como pasa en muchas ciudades que tienen competencia y una parte de las funerarias no tiene Tanatorio, da servicio en los demás Tanatorios tanto privados como públicos.
  La Autoritat Catalana de la Competencia nos a comunicado que en breve saca una guia para los Ajuntaments para agilizar el cambio normativo, con las minimas trabas posibles y la segunda observaciones son para los Tanatorios que tengan que ser compartidos y además no podrán subir el precio del alquiler a los demás compedidores.
  La funeraria Altima además de record en multas millonarios tiene otro nuevo Expediente 64/15 en Hospitales de Vilafranca del Penedes, que seguro también sera millonario. Pero en 18 meses que se resuelve, los ciudadanos con los precios abusivos, se pagarán la multa, es una pena.

Deja un comentario

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *